נולדה בסלובקיה
עלתה ארצה בשנת 1934
נפטרה בקבוץ חצור, ישראל
בתם של אהרון ושרה שטרן
אשתו של שמואל
אמם של עופר, מיכל ושעיה
קורות חיים:
אילנה איננה. בבוקר של יום שישי נשמה את נשימתה הכבדה האחרונה ונפטרה מן החיים שהתאכזרו לה כה קשות בשנתה האחרונה.
אילנה נולדה בעיירה קטנה בסלובקיה שהיתה אז צ’כוסלובקיה. ההורים באו לשם מפולין. אביה סוחר, וקרוב לחצר חסידות גור. בגיל חמש עקרה המשפחה לוינה. שני אחיה למדו בתיכון העברי שהיה יקר ויוקרתי, אבל עד שאילנה הגיעה לתיכון ירדה המשפחה מכנסיה ואילנה למדה בתיכון ממשלתי.
אילנה אהבה שפות ומילים וכבר בבית הספר בוינה הצטיינה בידיעת הגרמנית. עברית היא למדה כבר בתנועה בוינה, בתל יוסף למדה יידיש מחברה ותיקה, ומן האוויר, כאילו, ספגה את האנגלית.
אביה היה מוזיקלי מאוד. אילנה זכרה אותו שר אריות אופראיות ופרקי חזנות לסירוגין. אווירה זו יחד עם בית האופרה והאווירה המוזיקלית של וינה בכלל הטביעו בה הנטייה למוזיקה שנשארה אתה כל חייה.
אמה היתה ציונית מוסרה וידעה שהיא תעלה לארץ ישראל. את שני בניה הביאה לשומר הצעיר, וכאשר אילנה היתה בת 11 נשרכה אחרי אחיה והצטרפה גם היא לתנועה. כאשר היתה בת 15 צורפה אילנה לקבוצה השניה של עליית-נוער, אוסטרית יחידה בין יוצאי גרמניה. לבדה נסעה מוינה לטריאסט, משם הפליגה הקבוצה לפלסטינה.
בארץ עברה הקבוצה לתל-יוסף. ידיעת הארץ למדו ועברית, אולי גם מקצועות אחרים שאילנה לא כל כך זכרה מה היו – אבל עברית למדה ואהבה את השפה ועמדה על משמה ועל טיבה. היא עבדה בגינות הנוי ואחר כך בגן הירק. חברי השומר הצעיר בקבוצה הלכו ברגל לבית אלפא לקיים שיחות תנועה, אילנה טיילה ברגליים ועל רמת אופניים בשבילי העמק, הגניבה נסיעות ברכבת העמק המיתולוגי.
בערך בסוף השנה השניה שלה בארץ התארגן קיבוץ ארץ ישראלי ג’ במשמר העמק, שבעה חברי חברת הנוער הצטרפו. וב – 1937 אילנה עברה לראשון לציון לייסוד הקיבוץ החדש. ערב היציאה לגבולות למדה בקורס לאחיות בעפולה אבל – אולי בגלל חולשת הגוף – לגבולות לא הגיעה. אבל המקצוע האמיתי שלה היה חברת קיבוץ – כל כך עמוק עד שהיה לחלק מאופייה. רוב ימיה עבדה בהנהלת חשבונות ובמזכירות.
אילנה התחתנה וילדה את עופר, אבל הנישואים לא הצליחו. לימים נישאה לשמואל וזכתה לעוד בת ובן ונכדים. ידעה סבל – אסונות הנכד – ליאור ואביעד חרשו את קמטיהם עמוק בליבה. גם זכתה בימי שמחה. היתה מעורה בשמחות ושגשוג הקבוץ. אהבה את משפחתה, אהבה מוזיקה וקריאה, ומיצתה עד תום את ההרפתקאות של הנסיעות לחו”ל.
צנועה היתה כיאה לקיבוצניקית של אז, קפדנית – בהתנהגות כמו בדיבור, מילים גבוהות או נדושות, כמו זיוף המקהלה, הוציאו אותה מכליה. ועד הסוף היתה נאמנה לדרכה.
שמואל